- AdresWijkstraat 16/4
3590
België - Profiel
Grote verbouwingswerken én een nieuwe speelplaats
In de plannen voor grondige verbouwing van deze school, was ook de heraanleg van een deel van de kleuterspeelplaats voorzien. Het ontwerp van de architect bood voor het schoolteam echter te weinig groen, uitdaging en biodiversiteit. De MOS-begeleider bracht de school in contact met een ecologisch tuinarchitect (Anne Buchacker-Winter van Leven & Ruimte, actief Springzaad kernlid), die uiteindelijk een aangepast ontwerp voor de buitenruimte maakte. In het nieuwe ontwerp wordt het regenwater niet langer afgevoerd naar de riolering, maar infiltreert het via een doordacht systeem in de bodem maar wordt ook ingezet voor waterspel (met een handpomp). Langs het toegangspad is een natuurrijke wadi voorzien, met schitterende inheemse beplanting.
Van bij het begin was er aandacht voor veiligheid en preventie, tijdens de uitvoering maar ook al in de ontwerpfase werd regelmatig gecheckt. De realisatie gebeurde in 2021, met enthousiaste inzet van leerkrachten, ouders, vrijwilligers die de aannemers extra handen boden. De gemeente Diepenbeek voerde de grondwerken uit, een dienst die deze gemeente elke school op het grondgebied aanbiedt. Op 1 september 2021 ging de vernieuwde speelplaats open.
Spelen en leren op twee speelplaatsen
Het Paleis telt zo’n 150 kleuters. De school werkt met een beurtrolsysteem zodat elke klas een 3-tal momenten per week heeft om de speelplaats te gebruiken tijdens de lessen, zonder elkaar te veel te storen.
De speelplaats bestaat uit twee delen.
De eerste speelplaats is nog deels verhard maar het verhoogde middengedeelte werd bij de herinrichting onthard en vergroend. Bijzondere aandacht ging naar de randen tussen de verharding en de groenzone. Er kwamen zittreden, halfronde nissen om in kleine groepjes samen te spelen, trapjes en klauterstammen. Bestaande speeltoestellen werden gerecupereerd maar er is ook plaats voor een kampenbouwzone. De bestaande bomen op de speelplaats kregen meer ruimte en goed afgeschermde plantvakken rondom de stam. Met prachtige geveltuintjes en klimplanten kregen ook de schoolgebouwen een groener jasje.
De tweede speelplaats wordt minder voor vrij spel gebruikt maar hier krijgt de natuur meer ruimte. De ondergrond werd eerst aangepakt: regenwaterputten en een infiltratiesysteem werden voorzien en in bepaalde zones kwam een goed doorlatende steenslag bodem. Een wadi werd gegraven en speelheuveltjes verrezen. Een goed uitgekozen selectie van honderden inheemse plantensoorten zorgt voor groen en biodiversiteit. Leuke speelelementen vormden tenslotte de kersen op de taart. Een creatief speelhuisje, glijbaan, stammentrapjes en klauterelementen, een spannend rovershol en doorkruipbuis, buitenkeukentje met losse materialen, en nog veel meer…
Praktisch
Toegang via de Wijkstraat 16/4 in Diepenbeek of ook via de parking aan de Kloosterstraat in Diepenbeek.
De school en speelplaats zijn niet publiek toegankelijk.
Meer info en contact: www.paleisdiepenbeek.be
- Afbeeldingen
- Kaart
Geen Records Gevonden
Sorry, er zijn geen records gevonden. Pas uw zoekopdracht aan en probeer het opnieuw
Google Map Niet geladen
Sorry, het is niet gelukt om de Google Maps API te laden.