home  | sitemap  |  contact  

Speelnatuur per provincie

MERKSEM DISTELHOEK
Distelhoek
2170 Antwerpen
03 22 11 333

www.jeugd.antwerpen.be

Het nieuwe speelterrein biedt iets extra aan de kinderen uit de buurt. Het is een avontuurlijke zone waar water, modder, planten en onkruid nog een extra prikkel geven aan de fantasie van onze jonge Colombus. Niets is zo leuk om als een tijger door het hoge gras te sluipen of vlinders te vangen tussen de wilde bloemen. Maar laat je niet verrassen door de iets stekeligere planten dat op sommige plaatsen welig mag groeien. Pluk de bloemen van de dovenetels en laat iedereen geloven dat je ongevoelig bent voor de prik van de brandnetels.

Ook water is een onderdeel van dit natuurlijke speelconcept. Kinderen kunnen hier al spelend leren omgaan met water. Regenwater kan hier blijven staan en plassen of modder vormen. Als het lang genoeg regent blijft het water in de wadi, het opvangbekken, staan.

Fotoalbum »


De jeugddienst organiseerde een bevraging onder de kinderen en bewoners van de wijk. Zaken die veelvuldig gevraagd werden waren water, meer avontuurlijk spelen en de mogelijkheid om kampen te bouwen. Met de resultaten van de enquête werd er vervolgens een projectdefinitie opgemaakt en een wedstrijd uitgeschreven.

Basis van het gekozen ontwerp is een waterpartij die door het terrein slingert. Hierop zijn waterspelelementen  geënt. Met  een drukknop kan er grondwater worden opgepompt. Zo kan er ook in droge periodes met water gespeeld worden. In de andere speelruimten zijn er soms speeltoestellen aanwezig, maar vaak geven andere mindere formele elementen eveneens voldoende spelaanleidingen.

De verschillende zones worden van elkaar gescheiden door een beplanting van bosplantsoen en kruidige planten. Deze kruidenzomen kunnen zich vrij ontwikkelen. Het gras wordt extensief onderhouden en de moerasvegetatie kan zich naar hartenlust uitbreiden. Netels en distels worden niet bestreden en zijn een onderdeel van het concept.


« terug naar het overzicht met speelnatuur

| |